Igår la jag ut ett ganska personligt inlägg som öppnade upp lite för ämnen jag gärna vill skriva om. Innehållet är saker som inte ens min egna familj vet om, i stort sett bara Tomas. Nu är mina föräldrarna inte inne på internet men jag vet vänner till dem som kanske läser bloggen så det blev ju en liten risk men må så vara i så fall.
 
Jag vill uppmärksamma och skriva mera om känsliga ämnen då jag vet att det finns mycket fördomar, övertramp och händelser som är välmenande men som träffar så illa. Som jag ofta har nämnt finns inget svart på vitt. Det sker inte som i böckerna, ingen är sig andra lik - man har olika bakgrunder, olika triggers, olika reaktioner och är olika långt ner i sjukdomar och man får inte dra alla över samma kant oavsett vad vi talar om för ämne.
 
Tillbaka till det jag funderar på ibland - uppmärksammade blogginlägg som har välmenande men lite tröttsamt budskap.
 
Varje gång man klickar sig in på blogg.se möts man av extra uppmärksammade blogginlägg denna vecka. Och ofta är det liknande ämnen - som för ett tag sen var det någon som uppmanar folk att sluta tjata vid fikastunden att man måste äta bullar, som så många andra påpekar att det är ens egna val att man vill stoppa i sig sådant varje dag. Och det är det ju.
Problemet jag känner är att det kommer såna här texter hela tiden. Från normativa personer. Jag säger inte att det är problemfritt att passa in i mallen men mycket kan lösas genom att man pratar och förklarar vad man känner och tänker när en kollega trycker på, istället för att bli upprörd.
Jag har också blivit irriterad och tyckt fikastundena på jobbet varit jobbiga i flera säsonger men jag har ignorerat eller sagt ifrån. 
I denna typ av texter faller det nästan alltid tillbaka på att någon skammas - "det kanske är du som har problem om du vill fika varje dag". Kan man inte få det i detta hälsosamhälle då? Varför måste man ha problem med sig själv för att man inte har fallit för hälsohetsen? Det är sorligt om man känner sig påhoppad på ens arbetsplats av en sån sak som fikastund. Förhoppningsvis kan man kanske ta upp det till diskussion och förklara vad en känner och anser om det så det reder ut sig? Personer förstår inte alltid hur sårande eller träffande kommentarer kan vara.
Just detta ämne, fikastund, är ett av alla som cirkulerar. Många, så även jag, börjar bli trötta på att omgivning kommenterar ens val av fikastund eller matinnehåll. Man vet inte varför någon säger ja eller nej tack, väljer utelunch framför matlåda idag, tog en bulle igår men inte idag. 
 
Jag inser under tiden jag skriver att det verkar som att en stör sig väldigt lätt och ja, jag kan absolut se förbi och scrolla nedåt direkt vilket jag ofta gör. Men det hade varit roligare med peppigare inlägg. Mer positiva som tips till roadtripen om du åker själv, inredningstips till trång hyreslägenhet, roliga mattips utan taggar som "nyttigt godis" eller " utan alla de vanliga ingredienserna", något kreativt med målning eller teckning. 
 
Det har även de senaste åren blivit väldigt vanligt med inlägg där personen visar hur stolt hen är över sig själv, accepterat sin kropp etc. vilket är awesome att man gör (!) men det slutar ofta med bilder med fokus på det ytliga dvs avklätt. Jag förstår att det kan ta emot att lägga upp en sådan bild, att det krävs mod för oerhört många brottas med dålig självbild, jag också. Men varför kan man inte bara låta det vara ett skriftligt inlägg? Eller släng upp bilder utan förklaring under.
 
Jag vet om att jag nästan biter mig själv här eftersom jag skrivit liknande inlägg själv men mänsklig dubbelmoral har vi alla, jag orkar inte vara korrekt.
 
Önsketänkande är ju att det inte ska behövas såna här inlägg men det kanske är ett forum jag inte förstår mig på, även om jag har blogg själv. Det är ju trots allt en ventil utåt och har man många följare kan det vara lika effektivt som att känna sig säker bland sin omgivning som inför sina läsare. Det är också något jag vacklar emellan. Jag skriver själv liknande inlägg och fundrar ibland på varför och vad det är jag söker. "Har jag rätt att skriva så här när jag gjort det här?".