Behandlingen.
 
Som jag skrivit om tidigare går jag i behandling med hjälp av dels hypnoanalys  och dels av reiki. Hypnoanalysen har jag fortfarande inte riktigt kommit överens med så, precis som över sommaren, kör vi på reiki igen. Jag vet inte riktigt varför jag inte släpper in hypnoanalysen. Kanske för att det rör upp så mycket jobbigt till ytan. Det kommer aldrig vara "passande" att röra runt i gammalt skit men kanske inte just nu? Jag orkar inte tackla både skola och bearbetning. Sen är det fortfarande jobbigt att bli betraktad av någon när jag pratar. Avskyr att vara i fokus så det hindrar samtalen att utvecklas.
 
Reikin passar dock bra nu eftersom det är energigivande. Jag känner mig dränerad sen...länge. Så timmen hos Christine är så jäkla välgörande. Det är en egentid som jag ger mig själv. Min puls går inte alltid ned och tankarna fladdrar iväg då och då men det blir bättre. Som en djupmeditation. Det går inte riktigt att förklara. Jag ser det också som terapi med kroppskontakt, i och med att hon lägger händerna löst mot exempelvis axlar, knän osv, som jag har svårt för. Jag fick ångest första gången men nu har det lättat något.
 
Men jag har haft dåligt samvete över att jag valt reiki istället för samtal. Som om jag smiter undan det jobbiga. Christine har försökt lugna mig med att jag gör det rätta för mig eftersom jag behöver energin för att orka med allt. Hypnoanalysen röjer upp för mycket gammalt.
Men ändå. Jag tror det sitter i från de misslyckade försöken hos tidigare terapeuter som menat att jag är för kräsen, att det inte fungerar för att jag inte vet vad jag vill med behandlingen. Jag är rädd att misslyckas här med och vara dålig klient. Är det inte sjukt? Känna att man måste vara en bra klient och uppfylla vissa krav? Som till ett seminarie i skolan - förberedd och inläst. 
 
Jag har dock hemuppgifter, exempelvis tacksamhetsövningar, listor på lögn-sanning. Förra veckan fick jag en två-veckors skrivövning. Den ska egentligen tas under hypnoanalysen men eftersom vi inte kör det nu så gick det lika bra att göra det på egen hand. Det är något som ska göras på morgonen, innan dagen börjar, och tar max 13-14 minuter då svaren du ska skriva ned är tidsbegränsade. Detta passar bra eftersom det annars blir prestation för mig och det ska inte heller ta för lång tid eller överanalyseras. 
 
Hemuppgifterna, tillsammans med meditationsbanden från henne, handlar om att bygga upp självaktning, självkänsla och självförtroende. Det är lätt att bli otålig, det tar sådan lång tid. Men jag behöver bygga upp en grund som aldrig funnits så jag får ge mig till tåls. 
 
Jag tror dock att det har gått framåt, om man jämför ett år tillbaka. För nästa exakt ett år sedan fick jag ett sammanbrott jag inte fått på flera år. Jag ringde mamma där jag stod på trottoaren i panikattack och grät. Så på egen begäran åkte hon 40 minuter in till stan för att hämta upp mig. Det blev droppen liksom. Vad det innefattade och berodde på kan jag inte skriva ut här men jag är nästan tacksam för brytet. Dels för att jag tog upp försöken att få hjälp igen, dels för att jag öppnade upp mig för mamma, mer än vad hon hört förut. Man vill ju gärna skydda sina föräldrar från vissa saker men ibland behöver man slänga det i ansiktet på dem så man slipper muren emellan.
Men förbättringen syns på lite olika vis tycker jag. Så jag tror på det här och fortsätter.
 
 
psykisk ohälsa,
Jag ser att det är en handfull personer som fortfarande tittar in här, vilket känns förvånande och lite uppmuntrande. Väcker ju nyfikenhet också!
Ärligt talat har jag nästan glömt bloggen. Blandat med att jag inte haft lust. Jag har börjat på ett inlägg och sen raderat efter tre rader. Tänkt "Äh men varför". Kommit på saker jag vill skriva om men sen funderat ett steg längre på hur det kommer uppfattas osv. Mitt ständiga problem, och en återkommande 'tillrättavisning' av sambon, är energin jag lägger på att bry mig vad folk eventuellt tycker och tänker om mig. Blandning av självupptagenhet och självdistans? Kan knappast vara ensam om att bry mig vad folk tycker och tänker om en själv, särskilt när det blir en ensidig bild som visas upp i en blogg.
 
Igår fyllde jag år och är nu 28 på riktigt, som jag har känt hela året. Firade med föräldrarna i fredags när de kom hit på fika och prat. Igår kom ett gäng vänner över och jag hade en väldigt fin kväll med skratt och samtal. Jag gillar den blandningen. Och jag gillar att fylla vår lägenhet med folk och skapa lite liv och rörelse!
Men idag, efter 4 timmars sömn, ska jag försöka plugga lite. Tog en dag ledigt igår men förhoppningsvis ska jag få in i alla fall 4-5 timmar studier, som är min helgdagsstandard. 
 
På tal om skola. Uppdatering:
 
- Jag har nu gått en månad i skolan, ganska exakt ser jag. Jag tar en vecka i taget faktiskt. Fortfarande. Jag känner ambivalens inför det ännu. Eller, det är kanske en förbättring när jag tänker efter. Det ambivalenta innebär ändå två motstridiga känslor vilket är bättre än en enda negativ. 
- Jag har smått startat C-uppsatsen. Har mina frågeställningar och problemområde. Har min teori som jag håller på att läsa mig in i. Samt vilken bok jag ska gräva mig in i. Så egentligen går det framåt där. Men C-uppsatsen och dess problem kräver nästa ett eget inlägg. 
- Jag har även prickat av en första delkurs och väntar in tentasvar på den, "Teori och Metod III", och även börjat nästa, "Lättjans Litteratur". Precis som under B-uppsatsen har vi parallella kurser under uppsatsen vilket kräver lite disciplin och planering med hur många timmar man lägger på respektive kurs.
- Dock får jag fortfarande, sen en månad tillbaka, flera ångestattacker i veckan och gråtbryt pga skolan. Hoppas det släpper någon gång för det blir kämpigt till januari annars. Men tror på att hittta små motiverande saker att förhålla sig till, både i vardagen som i skolan.
 
Tror jag stannar här. Rycker lite i radera-fingret. 
 
söndagsreflektion,