Jag har ätit vegetariskt i 9 år, nu i år. Jag är en ganska slö veggie tror jag. Inte makaroner med färdigkokta kikärtor kanske men för att jag sällan prövar nytt. Jag bodde fortfarande hemma när jag slutade med kött, för att sen dra ned på ägg och mjölk ganska länge. Mamma protesterade i början med att endast laga mina favoriträtter inom köttväg men insåg sen att det inte skulle fungera. Inte för att hon var elak utan för att vegetariskt var inte lika stort som nu och hon blev orolig att det låg en baktanke på bantning bakom. Jag är glad nu, och var det då med, att hon inte lagade special åt mig utan att jag själv fick laga min mat. Därför lärde jag mig min egna matlagning innan jag flyttade hemifrån. 
 
Nu däremot är mamma oerhört mer experimentell med veg.maten och varit det senaste 2-3 åren. Det är så roligt, hon smsar mig ibland när hon testat nytt veg. recept och gör matlådor åt mig så det alltid ska finnas något att äta när jag kommer ut till landet. Jag är bortskämd på det sättet medger jag.. Hon har försvarat det med att hon tycker det är roligt efter ca 30 år av samma receptbank till familjen. Inte mig mot! Dem äter mer vegetariskt hemma också, det är bra.
 
Innan jag gick över till grönt så läste jag på i nästan ett halvår - näringslära, vad man ska tänka på, innehåll, vitaminer, recept etc. Som sig bör tycker jag. Man kan inte ta bort köttdelen och slänga dit några ärtor, utan man måste tänka genom lite. Nu för tiden underlättar det ju eftersom man har bas-recept man faller tillbaka på, dessutom äter jag väldigt mycket ägg. Jag vill ibland ändra lite i kosten av olika anledningar men för tillfället orkar jag inte riktigt. Jag har tillräckligt med gamla issues att ta hand om så det får vänta tills man är mer stabil. 
 
Igår beställde jag dock hem en kokbok för IBSmage, det blir intressant! Och jag ska försöka göra några recept från den..
 
Så, till det jag ville tipsa om till slut - biffar/burgare på sojafärs! Jag gör ibland biffar/bollar på bönor och ärtor men faktiskt aldrig tagit tid att göra pannbiff, köttbullar, burgare på soja/qournfärs. Men i torsdags tog jag mig kragen. Dem blev väldigt lyckade i konsistens och allt, lite fattig på kryddor eftersom man alltid måste krydda mer än vad man tror.
 
Lite provsmakat i ena kanten tills en kommer på att man kan fota maten
 
Serverade här med färskost och surkål, samt en "värmd röra" på blomkål, broccoli, morot->mixat-> stekt i havregrädde, kryddor med lite smörklick i. 
-------------------------------------------------------------------
- Jag vet inte mängden sojafärs jag tog men jag tinade ungefär 3 dl frusen sojafärs (Anamma) tror jag. 
- Blandade med svartpeppar, vitpeppar, massa vitlökskrydda samt salt, och sen ett ägg.
- I med ca 1-2 msk ströbröd, lägg undan 5-10 min tills det svällt och sugit åt sig vätska.
 
 
Forma till biffar och värm upp en panna ganska rejält varm, med smör (el olja). Stek på hög värme i början och sänk sedan så det blir genomstekt.
 
 
 
 
Mitt nästa burgarprojekt blir idag. Vi ska iväg till några vänner och ska göra hamburgare igen så jag tänkte göra veg. till mig och en annan. Mera kryddor blir det och vi har en färskost gräslök som jag tänkte ha i smeten också. Kan nog bli bra!

Kommentera

Publiceras ej