Idag blev det mycket styr i köket, varvat med läsandet. Jag får ofta extra sprutt när jag är ensam hemma.  Så imorse la jag röda linser i blöt, samt havregryn (i annan bunke) i blöt.
 
Linserna var till biffar och blötlagda linser, alltså okokta, är bästa sättet att få dem att hålla ihop. Man får mixa noggrannt för okokta linser är inte jättegott att bita i men mixat funkar det toppen.
Samma sak med kikärtor till t.ex. falafel - blötlägg över natten, eller morgon till kväll, och mixa med kryddor -> stek. Det håller ihop bra mycket bättre än kokta!
 
Havregrynen var till brödbullar. Jag har gjort varianter av scones några veckor nu, som en utmaning åt mig själv. Mjukt och hårt bröd är triggande men jag vill kunna hantera det så jag fortsätter baka och ha det hemma. Jag försöker dock minimera vitt mjöl så mycket som möjligt, samt gluten, för magens skull. Jag jobbar på att bli av med mitt naturella soja-proteinpulver så jag haft i det också. Då måste man tänka på extra vätska eftersom det drar åt sig en hel del. 
 
Först de simpla linsbiffarna!
 
serverat med surkål, tinade, frysta grönsaker och en klick majonnäs. Inget avancerat på kvällen.
 
 
De blötlagda linser behöver endast två timmar i vatten, men mina låg över dagen pga lat. Men här blandades de med kokta kikärtor, lite sojasås, timjan och vitlökskrydda. Mixa till slätt och forma biffar eller bollar med lite fuktiga händer. Antingen steker man dom i olja men jag orkade inte med mera disk så jag bakade dem i ugnen. 15-18 min, 175 grader på bakplåtspapper.
 
 
Jag prövade att rulla några av dem i smått krossade solrosfrön. Blev jättegott till! Det blev 10 biffar i varierande storlek, relativt tjocka av ca 2 dl (ej blötlagda) linser och någon halv dl kikärtor. Gör man bollar blir det betydligt fler. Så jag tycker det är ganska bra utav så få ingredienser!
 
-----------------------------------------------
 
Bullarna gjorde jag en aningen platta, men som förmodligen går att dela på. Det är inget vanligt mjöl i dem och därför inget bakpulver. Det reser sig aldrig om jag inte ha vanligt mjöl i så jag struntar i det då. Dem är ganska kompakta men jag gillar dem så. Nu är det proteinpulver i men det är ju bara att slänga i vilket man än har! Jag mäter aldrig ingredienser, jag höftar alltid. Tar det lugnt med vätskan så det inte blir blaskigt och tillsätter lite i taget. Det ska vara lite kladdigt när man bakar ut dem. Denna gång hade jag inte smör eller olja i heller (så fattigt i recepten idag) men det är ju en smakfördel.
 
 
Så jag blötläggde ca 2 dl rågvalsade havregryn i några timmar. Hällde ut extravätskan, eftersom jag gjort misstaget så många gånger att ha haft för mycket vatten att det aldrig bakas klart.
Blandade det sen med några skopor naturellt proteinpulver (eller också rismjöl eller majsmjöl som är gott!) samt 2-3 dl kokt bulgur jag ville bli av med. Lite extra vatten ändå för att motverka torreboll. Det jag tycker sätter smaken är kumminfrön, eller om man har brödkryddor.
 
 
Sen fick det stå en timme och svälla så jag kunde se om det behövdes mera vätska.
250 grader, ca 20 minuter. 
 
Tror jag tar lunchreceptet imorgon :) God dag iaf måste jag säga. En bra dag ö.h.t. Tog en liten kort promenad kring halv tolv som avbrott från sittandet. Gjorde bröden, läste lite till. Lunch, läsande. Rullade med pilatesbollen och min nya foamroller. Gjorde linsbiffarna, läste mer. Nu sitter jag vid youtube men ska slita mig därifrån snart.
Ser fram mot första föreläsningen imorgon. Tror jag. Har blivit lite van vid att inte passa tider.. Men det blir bra det här.
 
 
 

2 kommentarer

Iza

23 Jan 2017 22:40

Har läst några inlägg du skrivit, och vad bra du skriver! Lätt att läsa :)
(Ikväll kom Linas vegetariska kasse till vår dörr, med tanke på ditt inlägg här. Det är helt främmande för mig.)

Svar: Tack för den responsen, så upplyftande att läsa på morgonkvisten! :) Hoppas kassen inspirerar, läste inlägget nu;) Om inte annat för din egen skull hehe Inte lätt att introducera veg.mat.
Maria

Ida Jansson

26 Jan 2017 19:45

Låter supergott!

Svar: Enkelt snabbmat och även smakar bra är min matmelodi^^
Maria

Kommentera

Publiceras ej