Vad jag läste igår ↑ två dramer som är till litteraturseminarium 14/2. Detta är de första sidorna ur Tartuffe, av Moliere och Faidra, av Jean Racine. Vi ska även läsa Shakespeare´s MacBeth som jag ska försöka låna på biblioteket i veckan och börja läsa. Sen om dramatikanalys och kaptiel i handböckerna om dramatik - tragedi och komedi. 
Det man gör på seminariumet sen är alltså att diskutera texterna utifrån stilinriktningar, sätta dem i historisk kontext, få fram karaktärer, vad är handlingen, hur ser man att det är ett drama, hur är framställningen, versmått, rim, vad kan man läsa av etc.
Vi pratar om genre, versmått, upplägg men också handling och karaktärsdrag. 
 
Alla våra ämnen vi läser på utbildningen, jämsides, hör ju ihop så det är riktigt roligt och intressant att koppla samman historiehändelser med litteraturspråk och konstutvecklingen. Dem vi ser i litteraturen ser en ju även i filosofin osv. 
 
Jag gillade att läsa dessa dramer. Man kan se det framför sig! Väldigt underhållande och man hålls på spänn genom utvecklingen. Man kan också urskilja upplägget och vändningen. Jag märkte att jag satt och hoppades på händelser och tänkte "nej nej inte så!". Jag sögs in i handlingen så att säga.
 
Jag är också väldigt tacksam över att jag älskar ord och att läsa, och har gjort det sen jag lärde mig att läsa. Jag har inget mot alls att sitta med näsan i böcker hela dagarna. Det är inte tid som avsätts till plugg utan tid jag njuter av.
 
Nu har jag precis fått i mig frukost efter att ha varit ute på jogg och fått en dusch. Ska iväg med 12-bussen senare. Dagarna börjar rulla på igen.
 
 
morgonkaffet,

Kommentera

Publiceras ej