Morgon världen. Skönt med vintertid!
 
 
Morgonkaffet började i sängen men blev lite opraktiskt. Kudden fick följa med i alla fall.
 
Kaffe på sängen och lugn start. Reflektioner på morgonkvisten. Det är en känslokarusell i spinn. Senaste veckorna har snurrat fortare och fortare. Egentligen inte om något särskilt, eller inget nytt åtminstonde. Jag vet inte vad jag ska skylla på eller vilken förklaring som finns. Höst? Nystart? PMSen? Den brukar ju inverka så smått (stort). Men inte så länge. 
 
Mina inlägg tenderar att reflektera mina dystrare sidor och representerar inte hela mig. Men det är då det är lättast att skriva. Kanske trist att läsa? Å andra sidan är det är personlig blogg så varför inte.
 
Igår fick jag ett break över hur trött jag var på att vara känsloperson med noll energi. Mitt batteri verkar vara begränsat och jag känner urladdningen närma sig långt innan det tar slut och tänker att "nej nu är det dags att säga nej" och vara hemma. Men så gör jag inte det. För att jag skäms. För att jag känner mig jobbig. För att jag fortsätter följa samhällets koder om hur man uppför sig och hur social man ska vara. Jag är inte en social person på det planet. Jag väljer mina tillfällen för det finns bara batteri till det. Jag älskar att umgås, vill träffa nytt folk, jag kommer igång när det väl fungerar och trivs. Jag hatar inte folk och umgänge. Jag bara väljer noggrant. 
 
Problemet är att jag bryr mig för mycket om vad omgivningen tror och uppfattar. Normen säger att man ska vara social, det finns riktlinjer och koder. Följer man inte det blir det personligt. Och det är känsligt. 
 
Min energi är riktad till studierna och sambolivet. Träningen är ventilationen och laddningsstationen. Räcker det till sociala tillfällen väljer jag sparsamt för att inte kliva över gränsen och hamna på dränering. Och så får det vara ett tag. 
 
 
Idag ska jag läsa lite filosofi och litteratur. Söndagar hålls relativt studiefria men dessa böcker är oerhört intressanta så det blir som intresseläsning och gör inget!:) Jag menar - vad ska jag annars göra? Fastnar ju jämt vid youtube annars haha.
 
Älskar litteraturvetenskapen och vill grotta ned mig ordentligt men tyvärr finns det begränsat minne i hjärnan som måste delas med de andra ämnena. Kanske träna lite här hemma och sen försöka ta mig ut till föräldrarna på landet. Har ingen föreläsning att åka till imorgon så skulle vilja springa i skogen imornbitti ute i Kolmården. 
 
Men först - mer kaffe!
morgonkaffet, söndagsreflektion,
Hittade ett test på denna hemsida om högkänslighet. Har funderat på detta ganska länge och känt mig träffad när jag hört talas om det eller läst om det. Jag fetmarkerade det som passade in och satte * framför det som var särkilt starkt och ** framför det som var extra märkbart.
 
 • Jag lägger märke till det subtila (på gränsen till omärkligt) i min omgivning (har jag fått höra av mamma, främst de senaste åren. Därför gillar hon att promenera med mig haha "Du ser det där som ingen annan lägger märke till!")
 • Andra människors sinnesstämningar påverkar mig
 • Jag är känslig för smärta
 • Under hektiska dagar behöver jag dra mig undan, till en tyst mörk plats där jag kan få vara för mig själv utan stimulans* (jag har ingen toleransnivå av stress länge sen några år tillbaka så är vaksam på mina signaler. Vilket omgivning kan ha svårt att förstå ibland förstås. Även sånt som är "normal" mängd att göra för andra så kan det vara för mkt för mig personligen.)
 • Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein
 • Jag blir lätt överväldigad av sådant som skarpt ljus, starka lukter, grova textilier och sirener i närheten
 • Jag har ett rikt och invecklat inre liv
 • Jag besväras av oljud* (känslig för ljud ö.h.t, inte bara "vanligt" oljud)
 • Konst och musik berör mig djupt* (musik och olika framträdande, speciellt cirkus eller dans, får mig ofta till tårar för det berör så himla mkt! kanske för att jag själv kan förstå känslan av det, det där utloppet man får av utförandet. så svårt att förklara)
 • Jag är en samvetsgrann person* (för mkt för mitt eget bästa)
 • Jag blir lätt förskräckt*
 • Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid* (prestation bland annat)
 • När människor inte trivs i sin fysiska miljö vet jag oftast vad som behöver göras för att de ska få det bekvämare (som att ändra belysningen eller föreslå en annan sittplats)
 • Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt
 • Jag anstränger mig särskilt för att inte begå några misstag eller glömma saker**
 • Jag undviker våldsamma filmer och teveprogram*
 • Jag blir uppskärrad när det försiggår mycket runt omkring mig
 • Jag reagerar starkt på hungerskänslor som påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga*
 • Förändringar i mitt liv får mig ur jämvikt* (stort behov av att landa i nya vändningar)
 • Jag noterar och uppskattar delikata dofter, smaker, ljud och konstverk (lika känslig som för ljud är jag för dofter och speciellt lukter, om inte mer. Detta är faktiskt stort problem för mig. Det är så mycket lukter jag inte tåls med)
 • Jag ordnar mitt liv så att jag slipper konfronteras med upprörande eller överväldigande situationer* 
 • När jag är tvungen att tävla mot någon eller utföra en uppgift under iakttagande blir jag så nervös eller osäker att det går mycket sämre än det annars skulle ha gjort** (ujuj prestationsmänniskan vrider sig fördärvat bara av tanken)
 • När jag var barn uppfattade mina föräldrar eller lärare mig som känslig eller blyg*
Intressant...Jag ska rota mer i det här och se om man kan jobba utifrån det. Jag är introvert av mig och kanske har jobbat mot mig i alla år istället för att lyssna på kroppen. Kanske kan man hitta verktyg till bättre mående!
 
Alltså morgonens kaffe smakar så himla gott! Vi köper nu för tiden kaffe med väldigt låg syrlighet och kommit fram till att det är precis det båda gillar. Tur att vi har samma smak där eftersom båda dricker väldigt mycket. Sidoinformation!
 
Idag känns som trälig söndag. Grått ute, löver börjar falla och lite "tjockt" i huvudet av trötthet. Såg fram mot denna morgon då jag äntligen slapp ha en tid att gå upp till. Sen blev det ändå känsloöverslag imorse och lite tårar så tjockheten i huvudet är fortfarande kvar men vi behövde prata om de jobbiga ämnen som cirkulerar mellan oss. Kommunikation är det viktigaste mellan personer, så är det bara. Och hellre på morgonen än kvällen så man kan tänka genom det hela dagen istället för att ligga och grubbla på natten.
 
Jag är oerhört dålig på att ta till mig det jag gör fel, eller behöver jobba med. Det blir liksom så...stort. Jag tar åt mig allt och känner mig värdelös som partner och funderar på vad som är fel på mig. Samtidigt måste båda kunna ta upp ett ämne om det är något som inte fungerar. Så jag är väldigt glad över de öppna samtalen vi ändå har. Jag behöver bara bättra mig och se det konstruktivt istället för destruktivt.
 
Nu sitter jag fortfarande med morgonkaffet men ska öppna skoldokumenten och börja med historian inom kort. Historia första halvan av dagen och sen ska jag sitta med litteraturen resterande halva fredag. 
 
första delen av tragedin Medea som vi ska läsa till nästa vecka. Läste genom allt igår, även Kung Oidipus har vi. Grekiska tragedier är ämnet. Båda är väldigt intressanta, och tragiska såklart. Kanske ska skriva en resume över dem senare idag!
morgonkaffet,